| Háttér Society

Áldozat

TitleÁldozat
Publication TypeFilm
Bemutató éve1961
Running Time90'
OrszágEgyesült Királyság
Nyelvangol
Nyelv (részletes)angol nyelven, felirat nélkül
Rendező(k):Dearden, B
Szereplők:Bogarde, D, Syms, S, Price, D, Nicholls, A, Copley, P, Bird, N, McEnery, P, Churchill, D, Nesbitt, D, Barrie, J, Cairney, J
Eredeti címVictim
AbsztraktMelville Farr, a neves ügyvéd egy zsaroló után nyomoz, aki kompromittáló fotókkal meleg férfiakat fenyeget, köztük őt magát is. Az egyik, fiatal férfi öngyilkosságot követ el félelmében (ha felnyomják a rendőrségen, a korabeli törvények értelmében börtönbe kerül homoszexualitása miatt), egy idős fodrásznak szétverik az üzletét és szívrohamot kap, Melville Farrnak pedig azzal kell szembenéznie, hogy felesége is tudomást szerez melegségéről. A film korát messze megelőző felvilágosult módon viszonyul a homoszexualitáshoz, annak büntetőjogi vonatkozásaihoz. Külön aktualitást ad neki az a körülmény, hogy 1961-ben született: néhány évvel korábban látott napvilágot az ún. Wolfenden-jelentés, melynek vitája hosszú ideig tartott, és végül csak 1967-ben törölték el a 21 év feletti férfiak közötti, közös beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolat büntethetőségét. A film érdekessége még az, hogy a főszerepet játszó Dirk Bogarde maga is meleg volt, és később más, témába vágó filmben is szerepelt (Halál Velencében, 1971; May We Borrow Your Husband, 1986).
SzereposztásDirk Bogarde (Melville Farr), Sylvia Syms (Laura), Dennis Price (Calloway), Anthony Nicholls (Lord Fullbrook), Peter Copley (Paul Mandrake), Norman Bird (Harold Doe), Peter McEnery (Barrett), Donald Churchill (Eddy), Derren Nesbitt (Sandy Youth), John Barrie (Harris felügyelő), John Cairney (Bridie)
Kulcsszavak
nagyjátékfilm
krimi
ügyvéd
zsarolás
Wolfenden-jelentés
öngyilkosság
rendőrség
fodrász
London
Gyűjtemény
Film
LMBT vonatkozás
főtéma
Raktári jelzet
E20
Archívumban elérhető
igen
Linkek
Kulcsszavak: 
nagyjátékfilm
krimi
ügyvéd
zsarolás
Wolfenden-jelentés
öngyilkosság
rendőrség
fodrász
London

Tag Cloud