| Háttér Society

Ben-Hur

TitleBen-Hur
Publication TypeFilm
Bemutató éve1959
Running Time210'
OrszágAmerikai Egyesült Államok
Rendező(k):Wyler, W
Szereplők:Heston, C, Boyd, S, Hawkins, J, Harareet, H, Griffith, H, Scott, M, O'Donnell, C, Jaffe, S, Morell, A, Relph, G, Thring, F, Currie, F, Longdon, T
Eredeti címBen-Hur
AbsztraktKlasszikus, monumentális, a római korban játszódó történelmi kalandfilm, Charlton Heston és Jack Hawkings főszereplésével. A történet szerint A jeruzsálemi Ben Hur, egy gazdag zsidó család fia, újra találkozik gyerekkori barátjával, a római légió parancsnokával, Messalával, aki szerint az új tanok, melyeket Krisztus hirdet, felforgathatják az egész Római birodalmat. Ben Hur meghallgatja a hegyibeszédet, ott van a kálváriánál, méghozzá nem is egyedül, hanem egy szépséges rabszolgalány, Esther társaságában. Korábbi élete gyökeresen megváltozik, amikor tévesen megvádolják azzal, hogy megpróbálta megölni Messalát. Száműzik családját, őt pedig rabszolgasorba döntik. Egy tengeri csata során megmenti a parancsnok, Quintus Arrius életét, aki ezért cserébe fiává fogadja. Rómába indul, hogy részt vegyen egy kocsiversenyen. Legnagyobb ellenfele régi barátja, Messala. Kettejük versenyfutásának egy ütközés vet véget, melyet Ben Hur éppen csak túlél, ám eldönti, hogy a kardját felcseréli Krisztus tanaival. Annak a Krisztusnak a tanaival, aki még halálában is képes arra, hogy az egész birodalmat a feje tetejére állítsa... A filmben több homoerotikus utalás is fellelhető Ben Hur és Messala között: legismertebb az, amikor a film eleje felé ismét találkoznak, hosszan fogják egymás kezét, és isznak kupájukból.
SzereposztásCharlton Heston (Judah Ben-Hur), Stephen Boyd (Messala), Jack Hawkins (Quintus Arrius), Haya Harareet (Esther), Hugh Griffith (Sheik Ilderim), Martha Scott (Miriam), Cathy O'Donnell (Tirzah), Sam Jaffe (Simonides), André Morell (Sextus), George Relph (Tiberius), Frank Thring (Pontius Pilatus), Finlay Currie (Balthasar), Terence Longdon (Drusus)
Kulcsszavak
nagyjátékfilm
történelmi film
kalandfilm
Jézus
Római Birodalom
Jeruzsálem
rabszolga
római légió
Gyűjtemény
Film
LMBT vonatkozás
érintőleges
Archívumban elérhető
nem
Linkek
Kulcsszavak: 
nagyjátékfilm
történelmi film
kalandfilm
Jézus
Római Birodalom
Jeruzsálem
rabszolga
római légió

Tag Cloud