| Háttér Society

Spartacus

TitleSpartacus
Publication TypeFilm
Bemutató éve1960
Running Time197'
OrszágAmerikai Egyesült Államok
Rendező(k):Kubrick, Stanley
Szereplők:Douglas, Kirk ; Olivier, Laurence Sir; Curtis, Tony ; Ustinov, Peter ; Simmons, Jean ; Laughton, Charles ; Ireland, John
Eredeti címSpartacus
AbsztraktA címszereplő, a volt trák fejedelem, majd római rabszolga Spartacus (Kirk Douglas) kényszerűségből felcsap gladiátornak, majd a megaláztatások ellen lázadó rabszolgafelkelés élére állva a kor legnagyobb haderejével, a római sereggel szemben is sokáig győzelmet győzelemre halmoz. A túlerővel szemben végül szükségszerűen elbukva, majd a kínok kínját, a kereszthalált is vállalva, holtában is legendává vált. A látványos történelmi tablókon, a lenyűgöző tömegjeleneteken, és egy megkapó szerelem kibontakozásán kívül bepillantást nyerhetünk Róma belső intrikáiba, a köztársaságiak és a diktátorpártiak küzdelmébe, a római sereg vezére, a dúsgazdag Crassus (Laurence Olivier) cselszövéseibe, miközben a háttérben az ügyesen taktikázó Julius Caesar várja, mikor jön el az ő ideje - s ezzel a császárságé is. Az eredeti filmben szerepelt egy homoerotikus jelent is, amelyben a Laurence Olivier által alakított vezér együtt fürdik rabszolgájával, Antoniussal (Tony Curtis). Az 1960-as verzióból kivágták ezt a részt, ám az 1991-es újravágott verzióban már megnézhettük.
SzereposztásKirk Douglas (Spartacus), Sir Laurence Olivier (Marcus Crassus), Tony Curtis (Antonius), Peter Ustinov (Batiatus), Jean Simmons (Varinia), Charles Laughton (Sempronius Gracchus), John Ireland (Crixus)
Kulcsszavak
nagyjátékfilm
történelmi film
kalandfilm
trákok
Római Birodalom
Róma
rabszolga
gladiátor
lázadás
hadsereg
gyógyfürdő
Gyűjtemény
Film
LMBT vonatkozás
érintőleges
Archívumban elérhető
nem
Linkek
Kulcsszavak: 
nagyjátékfilm
történelmi film
kalandfilm
trákok
Római Birodalom
Róma
rabszolga
gladiátor
lázadás
hadsereg
gyógyfürdő

Tag Cloud